Er 2 juledag en helligdag?

2. juledag, også kendt som “Anden juledag”, “Stefansdag” eller “Annadag”, er en dansk helligdag, der falder den 26. december, dagen efter juledag. Men er 2 juledag en helligdag?

Ja, 2 juledag er en officiel helligdag i Danmark. Det betyder, at de fleste butikker og virksomheder holder lukket, og mange danskere bruger dagen på at slappe af med familie og venner.

Men hvad med resten af verden? Er 2 juledag også en helligdag andre steder?

2 juledag som global helligdag

Selvom 2 juledag er en dansk helligdag, er den også anerkendt som en helligdag i mange andre lande rundt omkring i verden. Her er nogle eksempler:

  • I Norge kaldes 2 juledag for “andre juledag” og er også en officiel helligdag.
  • I Sverige kaldes dagen for “anden juledag” og er en såkaldt “halv-helligdag”, hvilket betyder, at mange butikker og virksomheder holder åbent, men med færre åbningstider end normalt.
  • I Finland er 2 juledag også en helligdag, hvor folk traditionelt set besøger slægtninge og venner.
  • I Storbritannien og mange andre engelsktalende lande kaldes dagen for “Boxing Day” og er en officiel helligdag. Navnet stammer fra traditionen om at give gaver til de fattige, som blev opbevaret i “juleæsker”.
  • I Tyskland kaldes dagen for “zweiter Weihnachtsfeiertag” og er også en helligdag.

Som det fremgår af disse eksempler, er 2 juledag en global helligdag, selvom den ikke nødvendigvis fejres på samme måde alle steder.

Traditioner på 2 juledag

Som nævnt tidligere, bruger mange danskere 2 juledag på at slappe af med familie og venner. Men der er også mange andre traditioner, der knytter sig til dagen.

I nogle dele af Danmark er det for eksempel tradition at holde “julefrokost” på 2 juledag, hvor man spiser traditionelle juleretter og drikker snaps og øl.

I andre dele af landet er det tradition at tage ud i naturen på 2 juledag og gå en tur i skoven eller ved stranden.

I Sverige og Finland er det også almindeligt at besøge slægtninge og venner på 2 juledag, og mange steder holdes der store familiefester med masser af mad og drikke.

Opsummering

Er 2 juledag en helligdag? Ja, det er det. Dagen er en officiel helligdag i Danmark og mange andre lande rundt omkring i verden. På dagen holder de fleste butikker og virksomheder lukket, og mange danskere bruger dagen på at slappe af med familie og venner eller deltage i forskellige traditioner og aktiviteter.

Vil du læse mere om 2 juledag og andre helligdage i december? Besøg https://globale-helligdage-i-december.dk/26-december-2-juledag/ for mere information.

Er 2 juledag en helligdag?
Scroll to top